Savjeti

GUME_Article_02.jpgAutomobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, stoga je dobro poznavati oznake koje se nalaze na njima.

1. Šta je „E“ oznaka?

E oznaka označava da guma posjeduje odgovarajući E certifikat (homologaciju) te da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta automobilske gume. Ova oznaka sastoji se od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega slijedi još jedan broj pod kojim je certifikat zaveden. Uokvireni broj označava šifru države koja je izdala certifikat.

2. Šta je oznaka DOT na gumi?

Oznaka DOT na gumi označava mjesto i datum proizvodnje. Obilježava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. Oznaka se sastoji od dva broja. Prvi broj označava tvornicu gdje je proizvedena, a drugi broj koji se sastoji od četiri broja označava sedmicu i godinu proizvodnje gume. Ukoliko je DOT broj na gumi 4016, to znači da je guma proizvedena u 40-oj sedmici 2016. godine. Krajnji rok do kada se gume smatraju novima i kao takve se smiju prodavati je šest godina, naravno ako su propisno skladištene.

3. M+S standard (eng. Mud and Snow)

M+S standard odnosi se samo na geometriju šare i podrazumijeva da je 25 posto (i više) kontaktne površine otvoreno. Ovo zapravo znači da bilo koje gume čiji raspored šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira jesu li one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili ljetne gume.

4. Oznaka pahuljice

Oznaka pahuljice omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namijenjene za vožnju u pravim zimskim uvjetima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice osigurati drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po blatu i snijegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.

5. Indeks nosivosti

Indeks nosivosti ili LI (Load Index) je brojčani kod koji odgovara maksimalnoj težini koju guma može podnijeti. Indeks nosivosti na gumama koje imate na vašem vozilu pomnožen sa dva mora odgovarati ukupnom opterećenju pogonske osovine vašeg vozila.

6. Indeks brzine

Indeks brzine (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može podnijeti.

7. Dubina šare

Dubina šare je vertikalni raspon od vrha šare do dna najdubljeg kanala na gazećem sloju. Kod novih guma iznosi oko 8 mm, dok je kod pravih zimskih guma označenih pahuljicom i veća. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima, a prema pravilniku zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 kategoriju vozila (vozila namijenjena za prevoz lica koja osim sjedišta vozača imaju najviše osam sjedišta) iznosi 1,6 mm za ljetne gume i 4 mm za zimske gume.

8. Pritisak u gumama

Ukoliko je pritisak u gumama 20 posto manji od propisanog, njihov rok upotrebe može biti do 30 posto kraći. Ispravan pritisak u gumama ne određuje vrsta i dimenzija guma, već opterećenje vozila i stil vožnje, tj. brzina. Da biste saznali koji je ispravan pritisak za vaše vozilo, potrebno je da provjerite karticu proizvođača automobila koja se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačkih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pregratka za rukavice ili ispod haube, na kojoj se pored vrijednosti pritiska nalaze i preporučene dimenzije guma. Pritisak se provjerava kada su gume hladne, jer se tokom vožnje pritisak u njima povećava kako raste njihova temperatura.

9. Tubeless ventil

Veoma mali i relativno jeftin, ali veoma bitan dio kada je u pitanju sigurnost i trajnost gume. Njegova uloga je da održi pritisak u gumi i preko njega je jedino moguće mijenjati i prilagođavati veličinu pritiska u gumama. Kapica ventila također mora biti u dobrom stanju jer predstavlja dodatni čep i sprečava da u ventil uđu prljavština i vlaga.

10. „Run flat“

„Run flat“ gume su pneumatici koji su dizajnirani na takav način da ne ispuštaju zrak kada se probuše, čime omogućavaju da nastavite da vozite ali smanjenom brzinom (do 90km/h) i ne duže od 150-300 km.

Izvor: www.6yka.com

Novosti

Firestone gume - Broj 1. na tržištu
AKCIJA

Automerc Škoro vam nudi prvoklasne gume Firestone koje su trenutno broj jedan na tržištu kada je...

HOTEL ZA GUME
NOVO!

NOVO! Usluga skladištenja guma u Automerc Škoro poslovnicama Sarajevo - Novi i Stari Grad i...

MALI SERVIS
Redovno servisiranje

Redovno servisiranje vozila je nužno kako biste zadržali prvobitnu kvalitetu vašeg automobila u...

logo

Centrala

Sarajevska 25

71250 Kiseljak, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 30 877 200

Tel: +387 30 877 201

Fax.: +387 30 877 202

info@automercskoro.com

RADNO VRIJEME

  • Ponedjeljak08:00-17:00
  • Utorak08:00-17:00
  • Srijeda08:00-17:00
  • Četvrtak08:00-17:00
  • Petak08:00-17:00
  • Subota08:00-16:00
  • NedjeljaNeradni dan

Vaš pouzdani suvozač

Automerc Škoro

Posjetite nas u Kiseljaku, gdje imamo servis, veleprodaju i maloprodaju. Naši servisi i dijelovi u Sarajevu se nalaze u općinama Novi Grad i Stari Grad. U Vitezu imamo trgovinu dijelova i servis, a u Visokom i Vogošći potražite naše radnje sa dijelovima. Poslovnicu smo otvorili i u Kaknju. Dobro došli!

Saznajte više
AUTOMERC ŠKORO d.o.o. - sva prava pridržana
logo